Tepelné čerpadlo na střeše: Výhody, nevýhody a praktické rady

Tepelná čerpadla se stávají stále populárnějším řešením pro efektivní a zároveň úsporné vytápění i chlazení domů. Tato invertní zařízení využívají tepelnou energii z okolního prostředí, čímž snižují náklady na energie a zároveň přispívají k udržitelnosti staveb. Jedním ze skvělých způsobů, jak maximalizovat jejich efektivitu a zároveň ušetřit místo, je instalace venkovní jednotky tepelného čerpadla na střechu nebo do štítu domu.

Umístění tepelného čerpadla na střechu

Při montáži tepelného čerpadla na střechu je důležité zajistit, aby zařízení nepřenášelo vibrace do konstrukce budovy. To může způsobit nepříjemný hluk a potenciálně i poškození konstrukce střechy. Zároveň je zásadní, aby tepelné čerpadlo nebylo příliš hlučné. Hladina akustického tlaku by pro zachování komfortu obyvatel i sousedů neměla přesahovat 50 dB(A) ve dne a 40 dB(A) v noci. 

Mezi oblíbená řešení patří tepelné čerpadlo vzduch/vzduch, které je nejen cenově dostupnou volbou, ale také účinným systémem pro ohřev vzduchu.

Výhody

  • Úspora prostoru: Jednou z hlavních výhod umístění tepelného čerpadla na střechu je úspora prostoru na pozemku kolem domu. To je obzvláště užitečné v městských oblastech, kde často není jiná varianta možná. Instalace na střeše umožňuje efektivní využití prostoru, který by jinak zůstal nevyužitý.
  • Větší efektivita a výkon: Instalace tepelného čerpadla na střechu může zlepšit jeho výkon díky lepšímu přístupu k teplejšímu vzduchu. Výška umístění a volný prostor kolem zařízení napomáhá lepšímu proudění vzduchu, které může, ale nemusí, dále zvýšit efektivitu tepelného čerpadla.
  • Estetika a bezpečnost: Umístění tepelného čerpadla na střechu nebude kazit estetický vzhled vašeho domova, protože zařízení je většinou zcela skryté. Zároveň jde z očí i potenciálním vandalům nebo zlodějům.

Nevýhody

  • Náročnější instalace: Instalace tepelného čerpadla na střeše může být technicky náročnější než běžná instalace na zemi vedle domu. Je nutné zohlednit materiál střechy a její sklon. Důležité je také správné upevnění, aby se předešlo poškození střechy nebo samotného zařízení při vlivu povětrnostních podmínek.
  • Obtížnější údržba: Údržba tepelného čerpadla na střeše může být složitější a nákladnější. Přístup k zařízení je omezený, což může ztížit pravidelné kontroly a opravy. Je důležité zajistit snadný přístup pro techniky a pravidelně provádět údržbu, aby se předešlo vážnějším problémům a zachovala se maximální účinnost systému.

S montáží tepelných čerpadel na střechy máme za ta léta bohaté zkušenosti. Disponujeme veškerým potřebným vybavením včetně jištění, díky kterému montáž proběhne bez problémů. Jak instalace, tak údržba tepelných čerpadel na střeše pro nás tak nejsou žádnou překážkou!

Jaké tepelné čerpadlo je na střechu vhodné?

Pokud se chystáte instalovat tepelné čerpadlo pro instalaci na střechu, máte na výběr ze dvou nejvyužívanějších typů: tepelná čerpadla vzduch/vzduch a vzduch/voda. Oba typy mají své výhody a výběr záleží jen na vašich specifických potřebách.

Tepelné čerpadlo vzduch – vzduch

Pokud hledáte dostupnější variantu s nižšími náklady na pořízení, tepelné čerpadlo vzduch – vzduch je přesně pro vás! Tento systém využívá venkovní vzduch, který následně ohřeje a poté proudí skrze vnitřní jednotku do místnosti.
Je ideální do menších bytů nebo chat, kde může spolehlivě pokrýt potřebu vytápění. Ve větších bytech nebo rodinných domech však slouží spíše jako doplňkové vytápění k hlavnímu ústřednímu topení.

Tepelné čerpadlo vzduch – voda

Tento systém je ideální pro co možná nejúspornější vytápění. Tepelné čerpadlo vzduch – voda ohřívá vodu, která následně proudí do otopného systému – ať už radiátorů nebo podlahového topení. Tento typ čerpadla se řadí mezi ty nejefektivnější a poskytuje stabilní teplo po celý rok.

Počáteční investice do tohoto systému je sice vyšší, než u tepelného čerpadla vzduch – vzduch, ale vynaložené náklady se poměrně rychle zhodnotí díky nižším provozním nákladům a vyšší energetické účinnosti.

Máte dotaz?

Neváhejte nás kontaktovat, ozveme se Vám v co nejkratším možném termínu.


    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    POPTEJTE U NÁS

      * Toto pole je povinné
      Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
      Formulář je chráněn službou reCAPTCHA. Soukromí - Podmínky
      Získat nabídku Získat nabídku