Tepelné čerpadlo do starého domu

Rozhodnutí pořídit tepelné čerpadlo do starého domu může na první pohled působit jako komplikované, ale při správném postupu se jedná o výborný krok k úspornějšímu a ekologičtějšímu vytápění. Tepelné čerpadlo je bezpochyby vhodné i do starého domu, který původně nebyl navržen pro napojení tepelného čerpadla na ohřev vody.

Tepelné čerpadlo je dobrou volbou zejména z důvodu schopnosti získávat teplo z nízkoenergetických zdrojů z okolí domu (vzduch, voda, země). Kompresor tepelného čerpadla je následně schopen energii znásobit na teplotu vhodnou pro vytápění. Důležité však je, aby instalace tepelného čerpadla ve starém domě byla provedena po odborném posouzení.

Nezbytným krokem je především správné dimenzování stávajících radiátorů v domě. Ty musí být schopné efektivně pracovat při maximální vstupní teplotě topné vody, kterou tepelné čerpadlo dokáže přijmout, obvykle do 55 °C.

V případě, že stávající radiátory nejsou pro takovou teplotu dimenzované, a vyžadují vyšší teplotu vody pro efektivní vytápění, je nutné zvážit instalaci vysokoteplotního tepelného čerpadla. Těmito speciálně navrženými čerpadly dokáže proudit voda o teplotě až 70 °C, ale na úkor toho přináší vyšší náklady.

Alternativním řešením může být bivalentní zapojení, kde se tepelné čerpadlo kombinuje s dalším zdrojem tepla, jako je plynový kotel. Takové zapojení umožňuje využívat tepelné čerpadlo jako primární zdroj tepla a na druhý zdroj přepínat pouze v případech, kdy je to nezbytné. Například při extrémně nízkých teplotách nebo v případě vyššího tepelného výkonu.

Důležitá je i kvalitní tepelná izolace

Hlavním předpokladem pro efektivní využití tepelného čerpadla ve starém domě je kvalitní tepelná izolace. Starší domy často trpí nedostatečnou izolací, což vede k vysokým tepelným ztrátám. Pro maximalizaci účinnosti tepelného čerpadla je proto nezbytné vzít v potaz také nutnost zateplení fasády, střechy nebo výměnu starých oken za nová. Tím se značně sníží potřeba vytápění a tepelné čerpadlo bude moci pracovat mnohem efektivněji a úsporněji.

Zlepšení tepelné izolace může představovat značnou počáteční investici, ale v dlouhodobém horizontu se jedná o investici, která se mnohonásobně vrátí ve formě snížených nákladů na vytápění. Kromě toho, dobrá izolace zvyšuje celkový komfort bydlení a přispívá k lepší ochraně domu před vlhkostí a plísněmi.

Snadněji díky dotacím

Instalace tepelného čerpadla a zateplení domu může být výhodnější díky dostupným dotačním programům. Z programu Nová zelená úsporám je možné získat finanční příspěvek jak na novou tepelnou izolaci, tak i na samotné tepelné čerpadlo. 

Pokud pomýšlíte na systém vzduch / voda pro vytápění a přípravu teplé vody, na dotaci můžete získat až 100 000 Kč. V případě tepelného čerpadla vzduch / vzduch se pak státní příspěvek pohybuje v rámci 60 000 – 80 000 Kč.

Pro získání dotace je nutné splnit určité požadavky, které se mohou týkat například energetické třídy domu nebo specifikace instalovaného zařízení. S tím si ale nedělejte hlavu! V Klimahome za vás vyřídíme dotaci na tepelná čerpadla od začátku do konce. Sepíšeme a podáme za vás vyplněnou žádost o dotaci a následně provedeme celý proces až po schválení příspěvku. 

Máte dotaz?

Neváhejte nás kontaktovat, ozveme se Vám v co nejkratším možném termínu.


    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    POPTEJTE U NÁS

      * Toto pole je povinné
      Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
      Formulář je chráněn službou reCAPTCHA. Soukromí - Podmínky
      Získat nabídku Získat nabídku