Jak správně topit tepelným čerpadlem?

Tepelná čerpadla jsou velmi efektivním způsobem vytápění, který může zásadně zredukovat náklady na energie a zároveň krásně vytopit váš dům nebo byt. Na rozdíl od klasických přímotopů, které na výrobu tepla spotřebují velké množství elektřiny, tepelné čerpadlo spotřebuje na vytvoření stejného objemu tepelné energie pouze cca 30 % elektrické energie. 

Příkladem:
Pokud by přímotop na vytápění spotřeboval 10 kWh energie, tepelné čerpadlo s topným faktorem (COP) 3 by pro vytvoření stejného množství tepelné energie spotřebovalo pouze 3 kWh energie.

Nejrozšířenější jsou bezpochyby tepelná čerpadla vzduch – vzduch a vzduch – voda. Pro celoroční vytápění je vhodnější spíše typ vzduch – voda, který vede ohřátou vodu přímo do topných těles. Pokud chcete čerpadlem topit v menších prostorách, například na chatě nebo v bytě, bohatě si vystačíte s tepelným čerpadlem vzduch – vzduch.

Tepelné čerpadlo jako efektivní způsob topení

Úsporné vytápění ale není jen o samotné instalaci tepelného čerpadla, v potaz musíte vzít další důležité předpoklady jakými jsou:

Izolace budovy – základem je dobrá tepelná izolace stěn, střechy, oken a dveří. Kvalitní zateplení domu výrazně sníží vaše tepelné ztráty a zvýší účinek tepelného čerpadla.

Neustálý provoz – i když se to může zdát neúsporné, z dlouhodobého hlediska je opravdu lepší provoz tepelného čerpadla nepřerušovat. Nastavte si požadovanou teplotu a čerpadlo nechte běžet. Pokud byste čerpadlo vždy na noc, nebo v době nepřítomnosti, vypínali, budova pak prochladne a čerpadlo musí tepelnou ztrátu dohnat.

Jelikož se jedná o invertorový systém, čerpadlo si automaticky reguluje potřebný výkon.

Pravidelná údržba – pravidelné kontroly a údržba tepelného čerpadla zajistí jeho delší životnost a co nejefektivnější provoz. Navíc dojde k dodržení záručních podmínek.

Provoz během nočních (nízkých) tarifů – využívání časů nízkého tarifu může pomoci snížit další náklady na provoz tepelného čerpadla.

Další kroky k udržitelnosti – kombinace tepelného čerpadla s fotovoltaickými panely nebo jinými obnovitelnými zdroji energie může dále snížit náklady na vytápění.

Využijte nižší sazbu D57d

Po instalaci tepelného čerpadla můžete požádat o změnu sazby u vašeho dodavatele energie. Sazba D57d od společnosti ČEZ aktuálně vychází přibližně na 3,6 Kč za kWh. Výhodnější tarif vám umožní ušetřit náklady za elektřinu, protože zahrnuje nižší cenu za elektřinu v období nízkého tarifu, který je nastaven na 20 hodin denně.

Optimální nastavení a časovače

Pro maximální využití tepelného čerpadla je důležité také správné nastavení, včetně využití programovatelných termostatů a časovačů. 

Pokud si nejste jisti, jak čerpadlo správně nastavit a využít jeho funkce, obraťte se na Klimahome.
S veškerým nastavením vám poradíme a rádi zodpovíme jakékoliv dotazy.

Jak vůbec tepelné čerpadlo funguje?

Tepelné čerpadlo funguje na principu přenosu tepla z jednoho prostředí do druhého. V zimě přenáší teplo z venkovního vzduchu, vody nebo země, skrze systémový okruh a následně do vašeho domova. Hlavními komponenty tepelného čerpadla jsou kompresor, výparník, kondenzátor a expanzní ventil. Tyto součásti společně pracují na přenosu tepla zvenku dovnitř.

Cyklus tepelného čerpadla

Díky celému cyklu dokáže tepelné čerpadlo efektivně vytápět váš domov a to za násobně nižší náklady než třeba v případě přímotopů.

  1. Absorpce venkovního tepla

Výparník, který je součástí venkovní jednotky tepelného čerpadla, hraje při absorpci tepla klíčovou roli. Chladicí kapalina ve výparníku pohlcuje teplo z okolního vzduchu a následně  mění svůj stav z kapalného na plynný.

  1. Kompresor – stlačení

Po absorpci tepla vstupuje plynná chladicí kapalina do kompresoru. Ten zvyšuje tlak chladiva, což vede i ke zvýšení jeho teploty.

  1. Kondenzátor – rozvádění tepla do interiéru

Kondenzátor, umístěný ve vnitřní jednotce tepelného čerpadla, kondenzuje plynné chladivo zpět do kapalného stavu. Během kondenzace se uvolňuje tepelná energie, která je následně předána do vnitřních prostor domu.

  1. Expanzní ventil – snížení tlaku a opakování cyklu

Po uvolnění tepla prochází chladivo expanzním ventilem, kde dojde ke snížení jeho tlaku a teploty. Tímto způsobem se chladivo vrací do výparníku venkovní jednotky a je připraveno znovu absorbovat teplo z okolního prostředí, čímž celý cyklus začíná znovu.

Máte dotaz?

Neváhejte nás kontaktovat, ozveme se Vám v co nejkratším možném termínu.


    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    POPTEJTE U NÁS

      * Toto pole je povinné
      Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
      Formulář je chráněn službou reCAPTCHA. Soukromí - Podmínky
      Získat nabídku Získat nabídku